Osposobljavanje za Halliwick instruktore

Halliwick temeljni tečaj sastoji se od četverodnevnih predavanja (od 9:00 do 17:30 ili drugačiji raspored) i uključuje teoretski i praktični dio na bazenu (najmanje 8 sati treninga u bazenu). Tečajevi se mogu održavati preko 2 vikenda, u 4 dana zaredom ili tijekom nekoliko dana / večeri.

Maksimalan broj sudionika na osnovnom tečaju je 24. Na tečajevima s više od 16 sudionika mora biti osiguran asistent (s odgovarajućim teorijskim i praktičnim znanjem Halliwick koncepta) za rad na bazenu.

 

Ana Sršen, Predavač

Od 2002.  pokrenula je Halliwick koncept u Hrvatskoj koji je implementirala najprije u PK Natator, a od 2013. kroz nacionalni projekt poduke plivanja Treneri velikog srca. Obrazovanje je stekla na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu kao trenerica plivanja. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja za poduku plivanja po Halliwick konceptu. Certificirani je Halliwick predavač od 2013. Autorica je objavljivanih stručnih i znanstvenih radova u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

Ivan Perzel, Predavač – vježbenik

Član Izvršnog odbora i tajnik Međunarodnog Halliwick udruženja. Dobitnik je državne nagrade za poduku plivanja po Halliwick konceptu  i međunarodnog priznanja Dr Joan Martin. Obrazovanje je stekao na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Radi kao kineziolog – kineziterapeut u PK Natator. Autor je brojnih objavljivanih stručnih radova na temu HK.

 

Po završetku tečaja, polaznici dobivaju potvrdu o pohađanju tečaja od Međunarodnog Halliwick® udruženja (IHA). Za stjecanje prvog međunarodnog certifikata za Halliwick instruktora, (HIC) potrebno je položiti praktični i pismeni ispit nakon odrađenih praktičnih sati u bazenu u radu s plivačima različitih dobnih skupina i sposobnosti.

Nema posebnih preduvjeta koji se zahtijevaju za pohađanje Temeljnog Halliwick® tečaja, niti se zahtijeva da su polaznici odlični plivači.  Svatko tko je zainteresiran za rad u vodi može pohađati tečaj. Tečajeve pohađaju stručnjaci iz različitih područja: kineziolozi, kineziterapeuti, fizioterapeuti, učitelji i treneri plivanja, edukacijski-rehabilitatori, medicinske sestre, liječnici, pedagozi, psiholozi, roditelji, studenti, volonteri iz klubova, itd.

 

Opis tečaja

Cilj:

Usvojiti potrebna teorijska i praktična znanja kako bi se mogla pružiti adekvatna potpora osobama s invaliditetom u vodi pod vodstvom Halliwick voditelja grupe.

 

Ishodi učenja:

Kandidati će biti upoznati s filozofijom Halliwick koncepta te objašnjenjem zašto se ne koriste pomagala za plutanje. Upoznati će se s programom Deset točaka koji je okosnica rada u Halliwick konceptu te aktivnostima i igrama u vodi koji proizlaze iz istog. Upoznat će se s učincima vode koji će im omogućiti razumijevanje svih aktivnosti u vodi,  a samim time i ciljevima tih aktivnosti. Naučiti će metode procjene postignutih ciljeva.

Kroz praktična iskustva rada u bazenu steći će znanja kao što su:

 • Ulazi i izlazi
 • Podrške u vodi
 • Kontrola disanja
 • Rad na rotacijama
 • Rad na ravnoteži
 • Propulzija

 

Spoznat će da je Halliwick individualni pristup svakom plivaču kroz grupne aktivnosti. U vodi će steći iskustvo u radu s djecom i s osobama s invaliditetom kroz direktni pristup i kontakt s plivačima (3. i 4. dan)

Steći će teoretsko i praktično predznanje za početak i daljnje usavršavanja rada s djecom s teškoćama u razvoju u bazenu prema Halliwick konceptu.

 

Sadržaj tečaja:

Teorijska predavanja:

 1. Povijest i filozofija Halliwick koncepta. Halliwick Hrvatska
 2. Učinci vode: hidrostatika i hidrodinamika
 3. Ulasci i izlasci iz vode
 4. Program Deset točaka
 5. Kontrola disanja
 6. Pomagala za plutanja- zašto ne?
 1. Praćenje napretka u HK: značke i provjera S.W.I.M.
 1. Specifičnosti i metodički principi u podučavanju plivanja kod osoba s invaliditetom
 1. Sigurnost na bazenu
 1. Komunikacija i jednakost
 1. Rad u grupi
 1. Igre i aktivnosti u vodi
 1. Što poslije Halliwick koncepta?

 

Vježbe u bazenu:

 1. Položaj tijela i način gibanja u vodi, učinci vode i potpore
 2. Ulasci i izlasci iz vode
 3. Program Deset točaka i igre
 4. Aktivnosti crvene, žute i zelene značke u HK
 5. Procjena sposobnosti plivača po S.W.I.M. testu
 6. Primjer Halliwick sata
 7. Programiranje i evaluacija rada u HK

 

Halliwick koncept

Halliwick koncept je pristup podučavanju svih ljudi, osobito onih s tjelesnim teškoćama i/ili teškoćama u učenju, da bi mogli sudjelovati u aktivnostima u vodi, kretati se samostalno i plivati. (IHA – Halliwick koncept 2000). Na početku se Halliwick zvao metoda. Međunarodna Halliwick organizacija (IHA) je osnovana 1994. s ciljevima promicanja i razvijanja Halliwicka diljem svijeta. IHA  je odlučila koristiti termin Halliwick koncept kao riječ ‘koncept’ jer sugerira širi okvir unutar kojega različiti praktičari mogu primjenjivati Halliwick, u različitim kontekstima. Koncept je utjecao na tradicionalne načine podučavanja plivanja i hidroterapijske tehnike. Istovremeno se razvio u posebnu terapijsku aktivnost u vodi. Halliwick koncept prepoznaje prednosti koje mogu biti izvedene iz aktivnosti u vodi, i utvrđuje osnove potrebne za podučavanje i učenje u ovom okruženju. Te prednosti su holističke i uključuju fizičke, osobne, rekreacijske, društvene i terapijske aspekte.

Stoga Halliwick može imati značajan utjecaj na kvalitetu života ljudi.

Terapeuti koji rade u vodenom mediju mogu koristiti program Deset točaka Halliwick koncepta i njegovu filozofiju u terapijskoj primjeni, promicanjem koristi za tjelesne funkcije tijela koje će unaprijediti motoričko učenje i funkcionalnu neovisnost. Kvaliteta života pojedinca u središtu je holističkog pristupa zdravlju koji se koristi u biopsihosocijalnom modelu od strane Svjetske zdravstvene organizacije ICF- (WHO 2001). Holistički Halliwick pristup potiče ljude da sudjeluju u aktivnosti u vodi, da se samostalno kreću i plivaju te se dobro uklapa u okviru ICF- a. Terapeuti koji žele riješiti određena ograničenja mogu koristiti Halliwick strukturu s posebnim naglaskom na područja kao što su pokret (uključujući raspon pokreta, koordinaciju i planiranje), snaga, izdržljivost, respiratorni kapacitet, oralna kontrola, fitness, itd.  Voda također potiče  senzornu integraciju. Halliwick pomaže razvoju društvenih vještina, komunikaciji, sposobnosti učenja, psihološkoj dobrobiti i samopoštovanju. Rad u grupi dodatno potiče razvoj spomenutih sposobnosti. Vodeni medij, posebno fizikalna svojstva vode, mogu pomoći pojedincu u fizičkom, emocionalnom i socijalnom funkcioniranju (Harris, 1978; Adams & McCubbin, 1991; ražnja i Datillo, 1996; Hutzler et al, 1998 ; Cole & Becker, 2004. godine; Getz, 2006). Program Deset točaka razvija sposobnost osobe da samostalno inicira i napravi pokrete i aktivnosti koje mogu biti teške za izvesti izvan bazena. Mogućnost izvođenja pokreta u vodenom okruženju  može stvoriti nove obrasce koji povećavaju prepoznavanje i razumijevanje različitih koncepata motoričkog učenja, senzorne obrade i kognitivnog učenja i razvijaju sposobnost organiziranja obrazaca kretanja i kontrole aktivnosti potrebne u svakodnevnom životu. (MacKinnon, 1997;. Bumin sur, 2003; Getz, 2006;. Getz i sur, 2007). Plivanje može biti važna aktivnost u promicanju kvalitete života tijekom čitavog životnog vijeka. Kao što je ranije navedeno, plivanje kao terapeutsko sredstvo, ima važnu ulogu u poboljšanju i održavanju zdravlja.

 

Kotizacija za Halliwick tečaj iznosi 3. 150,00 kuna.

  

Kotizacija uključuje:

 • Predavanja i praktični dio u bazenu,
 • Priručnik Temeljnog Halliwick® tečaja i radne materijale,
 • Ručak za 4 dana za vrijeme održavanja tečaja
 • Troškove polaganja za međunarodni certifikat Halliwick®  ispit za instruktore (HIC)

 

Prijava na tečaj: Vaša prijava je potpuna nakon što zaprimimo Vašu prijavnicu i potvrdu o uplati na e – poštu: halliwick.hrvatska@gmail.com , nakon čega ćete od nas dobiti pismo da ste primljeni na tečaj. Molimo da ne izvršavate uplatu dok ne provjerite da li na tečaju ima slobodnih mjesta.

 

Podaci za plaćanje:   

Plivački klub Natator (PK Natator)

Kombolova 4a, 10 020 Zagreb

OIB 55267077085

IBAN: HR25 2340 0091 1101 0696 7

SWIFT (BIC): PBZGHR2X

Opis plaćanja: HALLIWICK TEČAJ 20_____. GODINA

 

Ukoliko ste zainteresirani za pohađanje Halliwick tečaja, molimo da ispunite Obrazac za iskazivanje interesa:

Obrazac za iskazivanje interesa

Ove internetske stranice koriste kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb ‘U redu’ pristajete na korištenje kolačića. Pravila privatnosti

Skip to content