Kodeks ponašanja

Kodeks je stvar dobrih običaja, a ne izraz prinude i propisa iza kojih stoje mjere sankcije.

Cilj ovih propisa je uspostavljanje niza smjernica koji se odnose na odgovornost i ponašanje plivača i roditelja uključenih rad PK Natator.

Kodeks ponašanja za plivače

Dođite na trening i natjecanje uvijek u dogovoreno vrijeme i mjesto, pripremni i s traženom opremom koju zahtjeva trener.

Od plivača-ice se očekuje zalaganje i savjesno obavljanje zadataka na treningu.

Ne ulazite u vodu dok vam trener ne da dopuštenje za isto.

Obavijestite trenera prije treninga ukoliko imate razlog ili ozljedu koja može utjecati na trening.

Ponašajte se prikladno u vodi. Ne sjedimo na prugama, ne povlačimo pruge i ne ometamo druge plivače.

Uvijek poštujemo kolege plivače. Zlostavljanje bilo kojeg tipa, bilo da je to emocionalno, fizičko, rasističko, seksualno, homofobno, na bazi invaliditeta ili verbalno uključujući telefonsku i elektroničku komunikaciju- facebook, twitter itd.,  neće biti tolerirano.

Ponašanje u garderobi mora biti primjereno. Poštujte tuđe stvari i opremu kao i svoje.

Obavijestite trenera na vrijeme ako ne možete pohađati aktivnosti za koje se očekuje da ste prisutni.

Ponosno nosite svoje klupske oznake.

Kada plivate za svoj klub, budite sa svojim timom uz bazen. Obavijestite svog trenera gdje idete ako moraš otići s bazena.

Pokažite primjerenu podršku svojim kolegama na natjecanjima.

Ne čini i ne govori ništa što će tvoj klub dovesti na loš glas.

Osobno ponašanje mora uvijek biti na visokoj razini i mora se povoljno odraziti na sport i na klub. Neprimjereno izražavanje u javnosti ili važnim zajedničkim zbivanjima nije prihvatljivo.

Razgovarajte s trenerom o povratnim informacijama nakon svake utrke.

Uživajte u svom plivanju i ponašajte se sportski bilo da gubite ili pobjeđujete.

Uzimanje dopinga i nedopuštenih sredstava je strogo zabranjeno. Očekuje se da su plivači svjesni trenutne liste zabranjenih supstanci i posebna pozornost je potrebna ako netko uzima medikamente prije ili za vrijeme natjecanja.

Medikamenti: Važno je da se informacije o svim medikamentima koje se trenutno uzimaju proslijede treneru. O alergijama na bilo koji lijek treba obavijestiti trenera.

Kodeks za putovanja

Ovaj kodeks se posebno odnosi na putovanja koja podrazumijevaju prijevoz i smještaj i dodatak je gore navedenom kodeksu.

Konzumacija alkohola je u potpunosti zabranjena za plivače maloljetne osobe kako je definirano zakonom RH. U drugim slučajevima, plivači i članovi kluba ne smiju konzumirati alkohol dok su na putu, prethodno ili za vrijeme nekog natjecanja, treninga ili klupskih aktivnosti, bez posebnog odobrenja trenera.

Pušenje je zabranjeno za plivače i članove kluba dok su na putu, za vrijeme natjecanja ili treninga.

Osobni dojam: trebao bi biti primjeren uvjetima i prema preporuci trenera. Klupska odjeća i oprema bi trebala biti nošena prema uputama trenera za vrijeme natjecanja i treninga, skupova i putovanja te na službenim klupskim događanjima.

Očekuje se pohađanje svih aktivnosti osim ako se ne dobije dopuštenje trenera za izostanak. Za vrijeme trajanja putovanja plivači trebaju uvijek obavijestiti trenera o svome položaju. Točnost u svim prilikama je izuzetno važna i svako kašnjenje treba posebno razmotriti.

Smještaj u hotelima ili sličnim ustanovama mora biti prema uputama trenera i u ni jednom trenutku u plivačevim sobama ne smije biti neka druga osoba koja nije član tima.

Kodeks za roditelje

Kršenje kodeksa za plivače prvotno će rješavati trener. Ovo može uključivati verbalna upozorenja, nakon čega slijedi sjedenje po strani „time out“. Trener  također može tražiti od plivača da se obuče i da sjedne sa strane bazena ako roditelj ili druga odgovorna osoba nisu u mogućnosti preuzeti dijete. Ako trener smatra da je došlo do kršenja zakonskih prava, trener će prijaviti incident tajniku kluba.

Kršenja kodeksa za roditelje od strane roditelja bit će prijavljeno tajniku kluba i bit će riješeno prema pravilima kluba.

Posljedice kršenja ovih kodeksa mogu uključivati verbalna ili pismena upozorenja ili suspenziju od klupskih aktivnosti. Klub također ima pravo prema svome statutu suspendirati ili ispisati plivača iz kluba zbog kršenja kodeksa od strane roditelja prema kodeksu za roditelje.

Odgovornosti kluba

Klub se obvezuje da će:

Nastojati odmah obavijestiti roditelja ili staratelja pozivom na broj koji se nalazi u aplikaciji  evidencije dolazaka, ako se njihovo dijete razboli ili dođe do ozljede za vrijeme treninga.

Klub će se pobrinuti za plivača sve dok roditelj ili odgovorna odrasla osoba nisu u mogućnosti preuzeti dijete.

Osigurati da se poštuju prava djeteta te da je dijete uvijek sigurno.

Osigurati da su sve aktivnosti ispravno nadgledane/učene/trenirane i da se traži pristanak za svaku aktivnost koja nije prethodno dogovorena.

Osigurati da se svi naši treneri i članovi kluba ponašaju u skladu s etičkim normama i da se odnose prema članovima s poštovanjem.

Roditelj ima pravo na:

Podnijeti pritužbu klubu ako smatraju da se klub ili član kluba ne ponaša u skladu s pravilima i normama. Detalji kako podnijeti pritužbu mogu se dobiti kod tajnika kluba pknatator@natator.hr

Podnijeti pritužbu u ime svog djeteta Pravobraniteljici za djecu/Pravobraniteljici za osobe s invaliditetom.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb ‘U redu’ pristajete na korištenje kolačića. Pravila privatnosti

Skip to content