Zdravstveni status članova

Skrbimo o zdravstvenom statusu naših plivača-ica temeljem Zakona o športu koji nas obvezuje na obvezan liječnički pregled u ovlaštenoj ustanovi.

Informacije o termine za obavljanje obveznog liječničkog pregleda u ovlaštenoj Poliklinici za medicinu rada i sporta dobit ćete dva puta godišnje.

Pregled traje 10- ak minuta.

Mailom ćemo vam poslati link s popisom termina i zamoliti vas da se predbilježite za termin koji vam najviše odgovara.

Obavijest o obveznom liječničkom pregledu objavit ćemo i putem internetske stranice www.natator.hr. 

Plivači-ce upisani-e u Klub između službenih termina za obavljanje obveznog liječničkog pregleda u obvezi su izvršiti liječnički pregled 7 (sedam) dana od dana upisa u Klub kako bi mogli pristupiti treningu.

Polaznici su obvezni obaviti liječnički pregled i liječničku potvrdu donijeti svom treneru najkasnije 7 (sedam) dana od određenog termina za obavljanje liječničkog pregleda.

Obavljanje liječničkog pregleda van grupnih termina PK Natator nije moguće osim ako se ne radi o novom članu.

Ne obavljanje obveznog liječničkog pregleda za plivače-ice znači zabranu treniranja i nastupanja na natjecanjima do ispunjenja obveze.

Liječnički pregled izvršen između službenih termina vrijedi do prvog službenog termina određenog od Poliklinike za medicinu rada i športa.  

Zdravstveni status i sigurnost naših plivača-ica nam je prioritet!

Plivači-ce intenzivno rastu i naša je dužnost paziti da njihovo izlaganje pojačanim naporima u plivanju bude zdravstveno kontrolirano na obostrano zadovoljstvo.

Molimo roditelje da nam pomognu u praćenju.

Potrebe djece i mladih plivača za hranjivim tvarima veće su nego kod njihovih vršnjaka koji se aktivno ne bave sportom. Naime, osim za rast i razvoj, tu je i povećana potreba za energijom uslijed tjelesne aktivnosti. Nije stoga svejedno kakva je kvaliteta prehrane školaraca aktivnih u sportu.

Za dobre prehrambene navike djece i mladih, uvelike je zaslužna obitelj.

Evo pet ključnih načina kako roditelji mogu doprinijeti kvaliteti prehrane djece plivača:

 1. Potaknite djecu na redovito konzumiranje doručka prije odlaska u školu. Netko će pojesti prženo jaje, kruh i jogurt, a netko pak frape od banane i mlijeka ili zobene pahuljice s jogurtom i voćem. Važno je s unosom škroba (energije) i bjelančevina (za izgradnju i oporavak mišićnog tkiva) započeti od samog jutra.
 2. Djeci uvijek pripremite kvalitetnu školsku užinu. To može biti voće, jogurt, sendvič sa sirom… ili njihova kombinacija ako nastava dugo traje. Dostatan unos energije tijekom jutra doprinosi koncentraciji na nastavi i štiti mišiće od razgradnje.    
 3. Neka Vaše dijete kući čeka ručak kada se vrati iz škole. Ako niste u to doba kući, pripremite ručak dan prije pa će ga dijete podgrijati. Primjer kvalitetnog ručka je teletina u povrtnom umaku, riža i salata. To je daleko bolja opcija od „ručka“ iz pekarnice.
 4. U torbu s opremom za trening, stavite djetetu voće i napitak za pojesti i popiti odmah nakon treninga. Na taj se način započinje pravovremeni oporavak.
 5. Nakon popodnevnog treninga kući dočekajte dijete s kvalitetnom večerom. To može biti kuhani kelj i krumpir s prženim jajem ili ribom.

Vjerujem da su vam ovi savjeti korisni i da ćete ih s lakoćom primijeniti u praksi.

Sretno svima.

Više savjeta o prehrani mladih sportaša možete pronaći u knjizi „Prehrana mladih sportaša“ autorice dr. sc. Vesne Bosanac, nutricionistkinje.

Redovna cijena knjige je 120 kn, a članovi Plivačkog kluba „Natator“ do 15. ožujka knjigu mogu kupiti po cijeni od 100 kn + 7 kn usluga otpreme (www.prehranasportasa.com).

Sezona natjecanja je u punom jeku. Česta su gostovanja i nikako nije svejedno što se jede na putu od Zagreba od mjesta održavanja utrka.
Hrana koju jedete u vlaku, autu ili autobusu mora pratiti smjernice kvalitetne prehrane za plivače te što je moguće više nalikovati svakodnevnim raznolikim jelovnicima. Eksperimenti s nepoznatim namirnicama nikako nisu preporučljivi jer mogu izazvati probavne tegobe. Nitko na putu ne želi dobiti proljev.

Pitajte trenera ili voditelja puta kada će se i gdje raditi pauze pa shodno tome planirajte što ćete jesti na putu do odredišta. Na kraća putovanja npr. iz Zagreba u Rijeku dovoljno je sa sobom od kuće ponijeti voće i vodu dok će se za putovanje do Vukovara trebati bolje pripremiti. U tom slučaju u obzir dolaze sendviči, voće, jogurt i sl.
Od voća, to mogu biti banana ili jabuka, a također kivi ili klementine koje ćete oguliti i izrezati te staviti u kutijicu. Nadalje, kvalitetni sendviči su od sira i prešane šunke. Umjesto sendviča, na put možete ponijeti i nemasne pite sa sirom. Što vam je drago.
Ako je put duži, zahtijeva on bolju pripremu i planiranje. U tom je slučaju osjetljivu hranu, kao što je sendvič sa šunkom, spremite u malu torbicu s hladnim ulošcima.
Od napitaka, su uz vodu i jogurt, preporučljivi čaj i domaći voćni jogurt. Domaći voćni jogurt možete sami napraviti kući. Štapnim mikserom izmiksajte jogurt i voće (npr. svježe ili zamrznute borovnice, kupine, maline, jagode …) pa ga stavite u malu termos bocu. Neka vam ne bude neugodno sa sobom nositi torbicu s hranom i termosicu, pa u autobusu ili na odmorištu izvaditi kutijicu s voćem i vilicu. Naravno, sa sobom možete ponijeti i izrezanu rajčicu ili krastavac. Odlično idu uz sendvič.
Vrhunski sportaši vode brigu o svojoj prehrani. Uzaludan sav trud na treninzima ako na utrkama nećete imati energije i nećete moći pokazati svoje znanje i talent.
Naravno, na odmorištu možete kupiti hranu, no valja paziti što se kupuje. Ako trebate ograničiti unos masti, sendviči s majonezom sigurno ne mogu biti vaš odabir. Ponuda na odmorištu varira i često razočara. Zato je najbolje sa sobom ponijeti hranu od kuće.

Svakako, valja misliti na higijenu. Ponesite sa sobom dezinficijens i prije jela dezinficirajte ruke.

Želim vam svima sretan put i uspjeh na utrkama.
Vaša Vesna

Danas ćemo se pozabaviti idejama što jesti na samom natjecanju.
Krenimo redom.

Na natjecanju su trke u jutarnjem i popodnevnom dijelu. Većina plivača natječu se u više disciplina i za svaku trku treba biti spreman. I baš kao što put na natjecanje zahtijeva gorivo u rezervoaru auta, tako mišići prije trke zahtijevaju svoje gotovo – glikogen.
Jednako, tijekom puta auto troši dizel, a tijekom trka vi trošite glikogen. Zato je važno, nakon svake otplivane trke, nadoknaditi izgubljenu energiju i pripremiti se za sljedeću trku.
Glikogen je sastavljen od malih jedinica – glukoza. One se troše tijekom trke, pa se nakon trke trebaju i nadoknaditi. Nadoknađujemo ih hranom koja sadrži glukozu.

Takva hrana je:

 • kruh
 • svježe i suho voće
 • marmelada
 • med
 • kukuruzne pahuljice (corn-flakes)
 • zobene ili neke slične žitne pahuljice

 

Iako se plivanjem gubi manje vode nego tijekom sportskim aktivnosti na suhom, između trka valja nadoknaditi i izgubljenu vodu. Tako se sa suhim namirnicama kombiniraju voda, sok, mlijeko, čaj, tekuća sirutka i sl.

Što ćete jesti između trka ovisi o tome koju hranu volite, što ste sa sobom na natjecanje ponijeli i koliko vremena imate između utrka. Važno je ne prejesti se nakon prve utrke ako je sljedeća trka već nakon pola sata.

Evo prijedloga:

 • različito suho voće (suhe šljive, marelice, jabuke, papaja, smokve…) + tekućina (voda, čaj, mlijeko, jogurt…)
 • svježe voće (npr. banana) + petit keksi + tekućina
 • bijeli kruh i marmelada + tekućina (voda, čaj, tekuća sirutka iscijeđeni narančin sok…). Zašto bijeli kruh? On se brže razgrađuje od integralnog, a na natjecanju između trka vam upravo treba brzo nadoknaditi izgubljenu mišićnu energiju.
 • kukuruzne pahuljice (corn flakes) s malo mlijeka. Glavnina moraju biti pahuljice za nadoknadu energije. Uz ovo možete poslije popiti limunadu, čaj ili vodu.
 • bijeli kruh i med + tekućina (razrijeđen sok od iscijeđene naranče, voda, čaj, mlijeko, jogurt…). S ovim budite oprezni. Kombinacija je izvrsna, ali može izazvati grčeve pa joj treba dosta tekućine.
 • energetske kuglice od žitarica i suhog voća (recept je niže) + tekućina (voda, čaj…)
 • energetske kuglice od petit keksa i suhog voća + tekućina
 • petit keksi + čokoladno mlijeko
 • savijača (štrudla) od tankih kora s nadjevom od jabuka + tekućina (voda, čaj, limunada…)
 • mali sendvič sa sirom + tekućina
 • domaća rolada od biskvitnog tijesta s marmeladom + tekućina

 

Domaće energetske kuglice

Sastojci:

 • 1 šalica očišćenih datulja
 • ½ šalice zobenih pahuljica
 • nekoliko jušnih žlica narančinog soka

 

Priprema: U blenderu izmiksajte sve sastojke. Dlanovima oblikujte kuglice i odložite ih u hladnjak na nekoliko sati. Po želji kuglice uvaljajte u kokosovo brašno.

Važno!

Imajte na umu da važna natjecanja, kao što je državno prvenstvo, nisu vrijeme za nikakve eksperimente. Sve novo što mislite jesti na natjecanju treba isprobati u danima treninga. Zašto? Zato što nekome neka hrana može izazvati grčeve ili mučninu, a najmanje što želite na natjecanju je imati takve probleme.

Dalje. Neka hrana je lako kvarljiva ili stajanjem na bazenu poprimi neprivlačan izgled (npr narezani sir). Odlučite li se na natjecanje nositi sendvič sa sirom, potrebno je na vrijeme nabaviti i pripremiti malu torbicu s hlađenim ulošcima. Isto tako, potrebno je na vrijeme pripremiti plastične posudice. Mogu to biti i kantice od čvrstog jogurta. U njih stavite hranu koja bi se mogla lako zgnječiti npr energetske kuglice ili savijača od jabuka.

Možda ćete se pitati zašto sam u preporukama navela iscijeđeni narančin sok. I on dolazi u obzir ako vam je drago piti ga. Nerazrijeđeni narančin sok možete ponijeti u termosici, pa na bazenu uliti u čašu i razrijediti vodom. Ništa nije nemoguće. Nemojte se ustručavati jesti ono što volite i što vam pomaže postići dobre rezultate. Nemojte se ustručavati na put ponijeti kutijice, vilicu i žlicu. Ako vama nešto odgovara i zadovoljni ste s tim, samo naprijed.
Sve je stvar pravovremenog planiranja i eksperimentiranja.

Želim vam svaku sreću; i na putu i na natjecanju!

Od srca,
Vesna

Ove internetske stranice koriste kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb ‘U redu’ pristajete na korištenje kolačića. Pravila privatnosti

Skip to content