Zdravstveni status članova

Skrbimo o zdravstvenom statusu naših plivača-ica temeljem Zakona o športu koji nas obvezuje na obvezan liječnički pregled u ovlaštenoj ustanovi.

Informacije o termine za obavljanje obveznog liječničkog pregleda u ovlaštenoj Poliklinici za medicinu rada i sporta dobit ćete dva puta godišnje.

Pregled traje 10- ak minuta.

Mailom ćemo vam poslati link s popisom termina i zamoliti vas da se predbilježite za termin koji vam najviše odgovara.

Obavijest o obveznom liječničkom pregledu objavit ćemo i putem internetske stranice www.natator.hr. 

Plivači-ce upisani-e u Klub između službenih termina za obavljanje obveznog liječničkog pregleda u obvezi su izvršiti liječnički pregled 7 (sedam) dana od dana upisa u Klub kako bi mogli pristupiti treningu.

Polaznici su obvezni obaviti liječnički pregled i liječničku potvrdu donijeti svom treneru najkasnije 7 (sedam) dana od određenog termina za obavljanje liječničkog pregleda.

Obavljanje liječničkog pregleda van grupnih termina PK Natator nije moguće osim ako se ne radi o novom članu.

Ne obavljanje obveznog liječničkog pregleda za plivače-ice znači zabranu treniranja i nastupanja na natjecanjima do ispunjenja obveze.

Liječnički pregled izvršen između službenih termina vrijedi do prvog službenog termina određenog od Poliklinike za medicinu rada i športa.  

Zdravstveni status i sigurnost naših plivača-ica nam je prioritet!

Plivači-ce intenzivno rastu i naša je dužnost paziti da njihovo izlaganje pojačanim naporima u plivanju bude zdravstveno kontrolirano na obostrano zadovoljstvo.

Molimo roditelje da nam pomognu u praćenju.

Potrebe djece i mladih plivača za hranjivim tvarima veće su nego kod njihovih vršnjaka koji se aktivno ne bave sportom. Naime, osim za rast i razvoj, tu je i povećana potreba za energijom uslijed tjelesne aktivnosti. Nije stoga svejedno kakva je kvaliteta prehrane školaraca aktivnih u sportu.

Za dobre prehrambene navike djece i mladih, uvelike je zaslužna obitelj.

Evo pet ključnih načina kako roditelji mogu doprinijeti kvaliteti prehrane djece plivača:

  1. Potaknite djecu na redovito konzumiranje doručka prije odlaska u školu. Netko će pojesti prženo jaje, kruh i jogurt, a netko pak frape od banane i mlijeka ili zobene pahuljice s jogurtom i voćem. Važno je s unosom škroba (energije) i bjelančevina (za izgradnju i oporavak mišićnog tkiva) započeti od samog jutra.
  2. Djeci uvijek pripremite kvalitetnu školsku užinu. To može biti voće, jogurt, sendvič sa sirom… ili njihova kombinacija ako nastava dugo traje. Dostatan unos energije tijekom jutra doprinosi koncentraciji na nastavi i štiti mišiće od razgradnje.    
  3. Neka Vaše dijete kući čeka ručak kada se vrati iz škole. Ako niste u to doba kući, pripremite ručak dan prije pa će ga dijete podgrijati. Primjer kvalitetnog ručka je teletina u povrtnom umaku, riža i salata. To je daleko bolja opcija od „ručka“ iz pekarnice.
  4. U torbu s opremom za trening, stavite djetetu voće i napitak za pojesti i popiti odmah nakon treninga. Na taj se način započinje pravovremeni oporavak.
  5. Nakon popodnevnog treninga kući dočekajte dijete s kvalitetnom večerom. To može biti kuhani kelj i krumpir s prženim jajem ili ribom.

Vjerujem da su vam ovi savjeti korisni i da ćete ih s lakoćom primijeniti u praksi.

Sretno svima.

__________________________________________________________________

Više savjeta o prehrani mladih sportaša možete pronaći u knjizi „Prehrana mladih sportaša“ autorice dr. sc. Vesne Bosanac, nutricionistkinje.

Redovna cijena knjige je 120 kn, a članovi Plivačkog kluba „Natator“ do 15. ožujka knjigu mogu kupiti po cijeni od 100 kn + 7 kn usluga otpreme (www.prehranasportasa.com).   

Ove internetske stranice koriste kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb ‘U redu’ pristajete na korištenje kolačića. Pravila privatnosti

Skip to content