Paraplivači Natatora najuspješniji na ekipnom PH

Na zagrebačkom bazenu Svetice održano je 13. izdanje Zagreb Para Swiming Open 2022. i III. otvoreno ekipno prvenstvo Hrvatske u paraplivanju na kojem su dominirali natjecatelji iz zagrebačkog Natatora.

Na natjecanju je nastupilo je 128 plivača i plivačica iz 16 ekipa iz četiri zemlje, Slovenije, Srbije, Slovačke i Hrvatske.

Paraplivači Natatora su bili najbolji i u muškoj i u ženskoj konkurenciji i to u otvorenoj konkurenciji, te u poretku za PH.

Kod plivača Natator je slavio sa 9.089 bodova, drugi je bio splitski Cipal (5.303), dok je treće mjesto u otvorenoj konkurenciji zauzelo Velenje (5.184), a u poretku za PH zadarska Jadera (3.639).

Natator je bio najbolji i u ženskoj konkurenciji pobijedivši sa 10.415 bodova. Vinkovačka Cibalae je bila druga (2.064), dok je treće mjesto zauzela varaždinska Vidra (1.985).

“Čestitam pobjednicima PK Natatoru  u muškoj i ženskoj konkurenciji. Zagreb Paraswimming Open je i ove godine u međunarodm kalendaru svjetske paraplivačke organizacije. 

Kada smo pokrenuli ovo natjecanje želja nam je bila omogućiti da u Zagrebu plivaju najbolji hrvatski i strani paraplivači kako bi potaknuli razvoj paraplivanja u zemlji i proširili bazu paraplivača. 

Ove godine na natjecanju su nastupili i plivači bez invaliditeta članovi PK Natator kako bi istaknuli važnost inkluzije u sportu. 

U surdnji s partnerom Speedo Hrvatska promovirali smo važnost održivog razvoja u sportu te su svi natjecatelji koji su dobjeli staru plivačku opremu dobili plivačku kapu od recikliranog materijala. 

U suradnj s Turističkom zajednicom Grada Zagreba želja nam je kroz ovo natjecanje Zagreb kao inkluzivnu destinaciju. 

Ogromna zahvala i volonterima bez kojih je nezamisliva organizacija bilo kojeg sportskog natjecanja.

kazala je Ana Sršen, direktorica Zagreb Para Swimming Opena 2022.

Svakako najznačaniji rezultat natjecanja isplivala je hrvatska paralimpijka i sudionica nedavnog Svjetskog prvenstva u Portugalu Paula Novina koja je na 200 mješovito otplivala peto vrijeme na svjetskim rang listama (2:59.68) i s tim bi rezultatom bila druga na nedavnom na Madeiri. Pobijedila je i na 50 m slobodno, 100 prsno, 100 slobodno.

“Dodajmo kako je Karlo Knežević na 400 m slobodno otplivao vrijeme 5:22.00 koje je jako blizu norme za svjetsko prvenstvo koje je bilo na Madeiri, a lako je moguće da će mu to biti norma za SP iduće godine. Članovi juniorske reprezentacije su pokazali daljni napredak u rezultatima što je pokazatelj da se dobro radi i da je novi sustav koji smo pokrenuli lani već sada dao rezultate,” istaknuo je izbornik Igor Berislavić.

Ovogodišnje izdanje je ponovo bilo uvršteno u World paraswiming (WPS) kalendar, kao međunarodno natjecanje za isplivavanje normi za WPS Svjetsko prvenstvo 2023. koje će se održati iduće godine u Manchesteru.

Organizator natjecanja bili su Hrvatski paraolimpijski odbor i Hrvatski paraplivački savez, a priređivač PK Natator uz podršku Grada Zagreba.

D.L.

Paula Novina na Zagreb Para Swimming Openu 2022. Foto: Sara Horvatić

Podijeli:

Ove internetske stranice koriste kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb ‘U redu’ pristajete na korištenje kolačića. Pravila privatnosti

Skip to content