Najčešća pitanja roditelja

Možete li mi predstaviti program plivanja po Halliwick konceptu?

Program Deset točaka je strukturirani proces učenja kroz koje osoba bez iskustva u vodi može napredovati ka neovisnosti u vodi. To se postiže kroz svladavanje kontrole pokreta u vodi.

Kroz Deset točaka “plivač” postupno svladava kontrolu disanja, ravnotežu i kontrolu pokreta, postaje samopouzdaniji u vodi i stječe iskustvo slobode u vodi.
To se postiže radeći jedan-na-jedan s instruktorom koji daje odgovarajuće potpore, omogućujući “plivaču” poduku bez uporabe pomagala za plutanje. Kad god je moguće, “plivači” iniciraju i kontroliraju pokret, a instruktor daje potporu prema potrebi.
Za mnoge Program Deset točaka će biti prilika da nauče samostalno plivati , dok za druge prilika da sudjeluju u vodenim aktivnostima.

Da li je nužno da roditelj bude u bazenu s dijetetom?

Najčešće su u vodi roditelji s djecom , ali umjesto roditelja u vodi može biti i druga osoba u koju dijete ima povjerenje.

Gdje i kada se održavaj plivanje po Halliwick konceptu u Zagrebu?

U Zagrebu se program održava u Plivačkom klubu Natator koji je ujedno i Centar za osposobljavanje za Halliwick instruktore. Program se održava na nekoliko lokacija:
SRC Mladost, Zimsko plivalište Mladost, Centar Mali dom i Baštijanova 1D. Više informacija na www.natator.hr

Koliko puta tjedno se održavaj plivanje po Halliwick konceptu?

U programu možete sudjelovati 1 – 2 puta tjedno ovisno o raspoloživim terminima. Ukoliko u trenutku prijave nema mjesta, predbilježit ćemo Vas na našu listu čekanja i kontaktirati kada se mjesto oslobodi.

Gdje još u Hrvatskoj se održava plivanje po Halliwick konceptu?

Popis svih lokacija i kontakti trenera nalaze se na linku: https://www.facebook.com/allianzparasport.hr/app/1430603833868059/

Ako roditelji žele proći edukaciju po Halliwick konceptu, kada se održavaju tečajevi i kolika je cijena?

Zainteresirani roditelji mogu pohađati Halliwick radionice koje redovito održavamo u klubu. Roditelji koji se žele osposobiti za Halliwick instruktora za samostalni rad s djetetom, moraju završiti Temeljni Halliwick tečaj koji se održava svake godine.
Više info o radionicama i tečaju možete dobiti na halliwick@natator.hr.

Kako pratite napredak djece u vodi?

Napredak djece pratimo kroz S.W.I.M. test koji precizno mjeri mentalnu prilagodbu i razvoj motoričkih sposobnosti djeteta u vodi.

Što je s čistoćom i kvalitetom vode?

Što se tiče higijenskih standarda potrebno je osigurati nezagađenu vodu i pobrinuti se za čistoću bazenskih prostora i zgrade. Glavni izvor zagađivanja vode u bazenu su jedino kupači. Zbog toga je obavezno tuširanje prije ulaska u bazen. Kreme i druga sredstva za njegu tijela posredno povećavaju mogućnost prijenosa patogenih mikroorganizama preko vode, i samim tim povećavaju upotrebu sredstava za dezinfekciju. Kvalitetu vode u bazenu determinira pravilnik o higijenskim standardima za vode u bazenu. U njemu je određeno da ukupni broj aerobnih mezofilnih bakterija u zatvorenim bazenima ne prelazi 200/ml, a u otvorenim bazenima 1000/ml. U vodi ne smije biti koliformnih bakterija i bakterije Pseudomonas aeruginosa. Vodu kontrolira Zavod za javno zdravstvo.

Kolika je temperatura vode u programu?

Temperatura vode u bazenu je od 31 – 33 C°, ovisno o bazenu u kojem se program održava.

Imam dva neplivača: trogodišnje dijete s teškoćama u razvoju i drugo dijete od 5 godina koje je bez poteškoća. Možemo li dolaziti s oba djeteta u istom terminu?

Ukoliko ima mjesta, možete dolaziti s oba dijeteta u istom terminu. Oba djeteta moraju imati pratnju u bazenu.

Kada se možemo uključiti u program?

Program se odvija kontinuirano tijekom školske godine. Uključiti se možete uvijek ako ima mjesta u grupi. Ako nema mjesta, predbilježit ćemo Vas za listu čekanja i kontaktirati kada se mjesto oslobodi.

Dijete ne kontrolira stolicu, da li se može uključiti u aktivnosti u vodi?

Dijete koje ne kontrolira stolicu može se uključiti u aktivnosti u vodi, ali mora imati pelene za vodu ili neoprenske hlačice/odijelo u odgovarajućoj veličini.

Kakve mogućnosti u klubu ima dijete kada propliva u Halliwick konceptu?

Nakon što je svladao sve točke programa Halliwick Deset točaka, plivač je u mogućnosti sudjelovati u raznim aktivnostima u vodi. On se može igrati, zaroniti, natjecati i ima dobre temelje za učenje plivačkih tehnika. Plivač je sada postigao samostalnost u vodi i stekao je dobre temelje za učenje 4 plivačke tehnike u školi plivanja PK Natator.