Razvijanje životnih vještina kroz sport

Razvijanje životnih vještina kroz sport

Sport nije dobar samo za motorički razvoj djeteta; već dobar je i za njihove umove. Studije su pokazale da od sporta djeca i adolescente imaju psihološku korist,  te ih uči važnim životnim vještinama.

Organizirani sport ima mnoge psihološke i socijalne koristi za djecu – čak i više od tjelesne aktivnosti. Istraživači misle da je to zato što djeca imaju socijalnu koristi jer su uključena u timu i povezana s vršnjacima i odraslima.  

Cjeloviti razvoj djeteta

Razvoj iz sporta nadilazi učenje novih fizičkih vještina. Sport pomaže djeci razviti bolje načine da se nose s usponima i padovima života.

Kad se bave sportom, djeca nauče gubiti. Biti dobar gubitnik zahtijeva zrelost i vještinu. Gubitak uči djecu oporaviti se od razočaranja, nositi se s neugodnim iskustvima i doprinosi otpornosti djece.

Bavljenje sportom pomaže djeci da nauče kontrolirati svoje emocije i kanalizirati negativne osjećaje na pozitivan način. Također pomaže djeci da razviju strpljenje i shvate da treba puno vježbe kako bi poboljšali svoje vještine.

Emocionalne koristi

Dokazano je da tjelesna aktivnost stimulira kemikalije u mozgu zbog kojih se osjećate bolje. Dakle, redovito bavljenje sportom poboljšava cjelokupno dječje emocionalno blagostanje.

Istraživanja pokazuju da postoji veza između bavljenja sportom i samopoštovanja kod djece. Podrška tima, lijepa riječ trenera ili postizanje osobnog rekorda pomoći će djeci da se bolje osjećaju.

Socijalne prednosti

Suradnja tima i u individualnim i u grupnim sportovima, pomaže djeci da razviju mnoge društvene vještine koje će im trebati u životu. Uči ih surađivati, biti manje sebični i slušati drugu djecu.

Djeci također daje osjećaj pripadnosti. Pomaže im da steknu nova prijateljstva i izgrade svoj društveni krug izvan škole.

Važan dio sudjelovanja u timu je prihvaćanje discipline. Bavljenje sportom znači da se od djece očekuje da slijede pravila, prihvaćaju odluke i razumiju da mogu biti kažnjena za loše ponašanje. Uči ih da slušaju upute od trenera, sudaca i drugih odraslih osoba. Sport ih također uči timskom radu.

Roditelji imaju važnu ulogu u sportu

Kako bi vaše dijete zainteresiralo i uživalo u sportu, učinite to pozitivnim iskustvom za njega. Usredotočite se na zabavu i aktivnost, umjesto na pobjedu ili poraz.

Možete pomoći svom djetetu da razvije pozitivan sportski stav hvaleći napore tima ili druge djece, čak i ako ne pobjeđuju. Ukažite svom djetetu koliko je važno da daju sve od sebe.

Neka vaši komentari sa strane budu pozitivni i nemojte kritizirati djecu koja griješe. Nikada nemojte pred djetetom kritizirati trenera, suca ili drugog igrača.

Izvor (prilagođeno): www.healthdirect.gov.au

Podijeli:

Ove internetske stranice koriste kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb ‘U redu’ pristajete na korištenje kolačića. Pravila privatnosti

Skip to content