Na Paraolimpijskim igrama u Tokiju Paula Novina s hrvatskim rekordom korak do finala, a Tomi Brajša je uspješno nastupio u 2 discipline

Najmlađa hrvatska paraolimpijka u Tokiju, 17-godišnja Paula Novina osvojila je deveto mjesto u kvalifikacijama utrke na 100 m prsno u kategoriji SB8 ostavši bez finala za svega dvije stotinke sekunde.

Jedna od najvećih nada hrvatskog paraplivanja može biti zadovoljna jer je za skoro dvije sekunde popravila svoj i hrvatski rekord.

Novina je u Japan stigla s rezultatom 1:33.19, no u jutrošnjim kvalifikacijama je isplivala vrijeme 1:31.62. Nažalost, to nije bilo dovoljno za finale jer je osmoplasirana Ruskinja Elena Kliačkina plivala dvije stotinke sekunde brže, dok je Grkinja Efthymia Gkouli na sedmom mjestu imala sedam stotinki sekunde bolje vrijeme.

Prvo vrijeme kvalifikacija postavila je Irkinja Ellen Keane s rezultatom 1:21.71.

“Umorna sam, ali jako zadovoljna, Nisam iznenađena ovim rezultatom jer znam koliko sam naporno radila,” kazala je Novina koja je za nastup u Tokiju dobila pozivnicu World Para Swiming (WPS) i potpuno je opravdala.

Premda je ostala bez finala za svega dvije stotinke, nije zbog toga previše žalila.

“Moj cilj je bio isplivati novi rekord i u tome sam uspjela. Željela sam isplivati svoju najbolju utrku u životu. Sve više od toga bio bi šlag na tortu. Ja sam svoj cilj ispunila i pokazala da se od mene još mnogo toga može očekivati. Ovo je tek početak. Na kraju nitko nije sretniji od mene,” dodala je mlada plivačica.

Novina je rodom iz Ivanić Grada. Pohađa Športsku gimnaziju, a članica je plivačkog kluba Natator iz Zagreba. Paula je najmlađa članica hrvatske delegacije u Tokiju i ovo su njezine prve POI.

“Iznimna mi je čast biti ovdje među najboljim sportašima svijeta. Biti u Selu s našom reprezentacijom, sa svim tim sportašima koje godinama pratim,” dodala je skromno.

Paula je u plivački bazen ušla s pet mjeseci iz zdravstvenih razloga, da bi se već u prvom razredu osnovne škole počela natjecati. Dosada je nastupala na dva europska i jednom svjetskom prvenstvu. Osvajačica je medalja na Europskim paraigrama mladih 2015. i 2017. godine, IWAS U23 igrama u Brnu 2016. i Athloneu 2018.

Priznala je kako joj je bilo teško kada su prošle godine zbog pandemije zaustavljeni treninzi u bazenu.

“Bilo je jako teško, bili smo dva mjeseca izvan vode, što je sigurno utjecalo, ali sam na suhom trenirala svaki dan.”

Zanimljivo, treneri u klubu su za vrijeme karantene organizirali i online treninge preko You Tube kanala.

“Da, imali smo i on line treninge. Naši su treneri postavljali razne izazove preko You Tubea, a neke smo treninge odraživali preko Zoom. Našli smo načina, trudili smo se i sve se skupa isplatilo. I ova dodatna godina koja je došla zbog odgode POI mi je čak i dobro došla za pripremu i mentalnu i fizičku. To mi je povećalo izglede da se i pojavim u Tokiju,” kazala je.

Izvor: (Hina) xdl ydl

Foto: Damir Senčar, Gettyimages i swpix.com

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=plivacki.klub.natator&set=a.5006251579391180

Paulino javljanje s POI: https://www.facebook.com/plivacki.klub.natator/videos/585782162552710/

Paulin povratak u HR s POI: https://www.facebook.com/plivacki.klub.natator/videos/584885805866185/

Dok je Paula na igrama uspješno nastupila u jednoj disciplini njezin klupski kolega Tomi Brajša nastupio je u 2 discipline: 200 slobodno S 4  i 50 slobodno S 4.

Tomi Brajša je u kvalifikacijama discipline 200 m slobodno S4 isplivao vrijeme 3:32.14 što je njegovo najbolje vrijeme ove sezone dok njegov osobni rekord i dalje iznosi 3:27.34 .

“Bio je ovo moj debitantski nastup na paraolimpijskim igrama. Zadovoljan sam i rezultatom i plasmanom,” kazao je član PK Natator.

“Premda je ovo bila moja prva utrka, nije me ponijelo natjecanje i ostao sam smiren jer sam znao da smo pripreme odradili najbolje što smo mogli i znali,” dodao je.

U šprinterskoj disciplini 50 m slobodno S4 s rezultatom 48.33 Brajša je zauzeo 17 mjesto.

Brajša se aktivno bavi natjecateljskim plivanjem od siječnja 2008. i do sada je nastupio na više europskih i svjetskih paraplivačkih prvenstava.

Najbolji rezultat je ostvario na IWAS World Games 2017. kada je osvojio zlatnu medalju i oborio svoj osobni rekord u disciplini 200m slobodnim stilom.

Nastupi članova PK Natator na POI:

2004. Ana Sršen i Nataša Sobočan

2008. Ana Sršen i Nataša Sobočan

2012. Matija Grebenić

2020. Paula Novina i Tomi Brajša

Podijeli:

Ove internetske stranice koriste kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb ‘U redu’ pristajete na korištenje kolačića. Pravila privatnosti

Skip to content