Paralimpijac Dino Sinovčić na pripremama mladih

Paraplivačke pripreme u Slavonskom Brodu

U organizaciji Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) i Hrvatskog paraplivačkog saveza (HPPS) održane su prve ovogodišnje pripreme juniorske paraplivačke reprezentacije u Slavonskom Brodu pod vodstvom magistre kineziologije Mihaele Kiš.

Na pripremame je bilo pozvano 11 plivačica i plivača  iz sedam plivačkih klubova: Juraj Hanžek (PK Natator – Zagreb), Vita Jeričević (PK Natator – Zagreb, Gabrijela Jerbić (PK Natator – Zagreb), Katja Šego (PK Natator – Zagreb),  Nikola Šegon (PK Natator – Zagreb), Ana Marija Kovač (PK Cibalae – Vinkovci), Toni Šimunić (PK Cibalae – Vinkovci), Jan Tomašević (PK Cibalae – Vinkovci), Leona Jeleč (PPK Marsonia – Slavonski Brod), Toni Matijašević (PK Cipal – Split), Ema Cesar (PK Vidra – Varaždin).

Na pripremama mladih paraplivača sudjelovao je osvajač paraolimpijske medalje iz Tokija 2020., Dino Sinovčić, aktualni europski videprvak i svjetski prvak bio je uključen u rad s mladim plivačim na bazenu, te je održao motivacijski govor za paraplivače i trenere. Na predavanju su sudjelovali i treneri: Davor Lulić i Ivan Bilić i PPK Marsonija , gospođa Mirna Mikić – predsjednica školskog sportskog saveza Brodsko-posavske županije i gospodin Bruno Štefanek – tajnik školskog sportskog saveza Brodsko-posavske županije.

Tijekom priprema napravljene su brojne vide analize tehnike i razgovori s plivačima i trenerima. Suhi trening se najviše bazirao na vježbama stabilizacije i propriocepcije.

Edukacija u paraplivanju

Edukaciju trenera i plivača na pripremama provela je docentica dr sc Dajana Karaula s Kinziološkog fakulteta u Zagrebu. Edukacija se provodila na samom bazenu i kroz predavanja na teme: „The Youth Physical Development Model (YPD): – Model razvoja mladih sportaša: Novi pristup dugoročnom razvoju sportaša“, “Senzitivne faze razvoja motoričkih i funkcionalnih sposobnosti mladih plivača”, itd.

Trenerica Kiš je održala predavanje “Paraplivanje i klasifikacija”kako bi pripremila plivače za pristupanje klasifikaciji kako bi sudjelovali na natjecanjima.  Više o klasifikaciji na poveznici: https://natator.hr/natjecanja/natjecatelji/. Također je za trenere bila održana radionica: “Plivanje i osobe s autizmom”. 

Obzirom kako u svim regijama Republike Hrvatske dolazi do progresivnog povećanja djece iz spektra autizma (koji se uključuju u plivanje) zaključeno je kako je potrebna edukacija trenera od stručne osobe kako bi se bolje upoznali s načinom funkcioniranja osoba iz spektra autizma, a s ciljem što bolje primjene dobivenih informacija u radu sa sportašima, rekla je magistra kineziologije Kiš i dodala da se u sklopu Erasmus + projekta LETSWIM u travnju u Velenju planira edukacija o plivanju za osobe iz spektra autizma i osobe s Down sindrmom, te napredi Halliwick tečaj u Orahovici od 21.- 24. travnja 2022.

Plivači su izrazili veliko zadovoljstvo,  jer je na pripremama sudjelovao paralimpijac Dino Sinovčić i doc. dr. sc. Dajana Karaula. Također su istaknuli kako im se sviđa što je bio manji broj plivača,  jer su treneri imali više vremena posvetiti se svakom plivačuponaosob, odnosno da je veća kvaliteta rada. Naglasili su kako bi voljeli da im se na sljedećim pripremama pridruži paraplivač Kristijan Vincetić.

Tijekom priprema plivači/ce i stručni tim našli su vremena i za obilazak piktoresno Slavonskog Broda.

Promocija paraplivanja

Posljednjeg dana priprema u aktivnosti su bili uključeni i paraplivači iz PPK Marsonija kako bi se dodatno motivirala lokalna zajednica u uključivanje u parasport i zdravstveno usmjerenu tjelesnu aktivnosti.

Regionalna Slavonskobrodska televizija (SBTV) snimila je prilog s priprema juniorske paraplivačke reprezentacije:

Video prilog bio je prikazan u SBTV Dnevniku 28. veljače 2022. g. i u emisiji „Život jednakih“ na istoimenoj televiziji. Za radio Slavoniju izjavu je dala trenerica Mihaela Kiš.

Zahvaljujemo se svima koji su doprinjeli uspješnoj organizaciji i provedbi priprema u Slavonskom Brodu: paralimpijcu Dini Sinovčiću, doc dr sc Dajani Karauli, klubu domaćinu – PPK Marsonija, glavnoj trenerici Mihaeli Kiš, te trenerima: Marini Zulumović, Petri Anđelić i Davoru Luliću, HPO-u i HPPS-u.

Podijeli:

Ove internetske stranice koriste kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb ‘U redu’ pristajete na korištenje kolačića. Pravila privatnosti

Skip to content