Paula Novina

Paula Novina je osvajačica medalja na Europskim para  igrama mladih 2015., 2017., IWAS U23 igrama u Brnu 2016. i Athloneu 2018., finalistica Europskog para prvenstva 2018. i sudionica SP 2019.

Nakon devet tjedana karantene klupski kandidati za Europsko para plivačko prvenstvo, ponovo su ušli u vodu, a među njima i Paula Novina.

“Nakon pet jutarnjih treninga od 7 – 9 h na bazenu Utrina ponovo mi se vraća osjećaj za vodu. Klor je malo povećan pa je voda tvrda.

Uvjeti treniranja su malo drugačiji u odnos na prije:

“Nas 8 plivača plivamo u tri 50 m pruge i nastojimo držati distancu. U pruzi pliva 2 do 3 plivača. Zadržavamo se što kraće na objektu. Suhi treninzi se i dalje održavaju tri puta tjedno s trenerom preko platforme Zoom.”

Paula je rodom iz Ivanić Grada, ali se preselila u Zagreb prije dvije godine kada  je upisala Sportsku gimnaziju u Zagrebu i preselila se u učenički dom. Škola se sada odvija na daljinu i učenički dom je zatvoren pa smo je pitali da li putuje iz Ivanića?

“Smještena sam kod mog prijatelja i klupskog kolege Tomija Brajše. Imamo istu rutinu i odlično funkcioniramo.”

Zanimalo nas je kako je Paula provela vrijeme u karanteni punih 9 tjedana:

“Svakodnevno sam redovito pratila nastavu na daljinu. Kao učenica sportske gimnazije imam puno obaveza. Treninge na suhom sam imala svakodnevno: tri puta tjedno smo trenirali s trenerom preko zoom-a, a tri puta tjedno sam trenirala samostalno cardio trening na biciklu i sl. Online zajednički treninzi su nam bili jako dragocjena poveznica,  jer su nas povezivali kao grupu u trenucima kada smo morali biti fizički udaljeni zbog virusa.”

Treneri su za vrijeme karantene organizirali online treninge preko You Tube – a kanala i izazove kako bi ostali povezani s plivačima i motivirali ih na vježbanje u trenucima kada smo svi bili doma. Ti si se odazvala na mnoge izazove?

“Izazovi su bili jako kreativni i zahvaljujem trenerima na idejama. Željela sam provjeriti svoje sposobnosti i motivirati mlade plivače da se uključe. Bilo je zabavno!”

Iskoristila si vrijeme karantene i da stekneš dodatne kompetencije unatoč tome što imaš  jedan od najuspješnijih Instagram profil od svih hrvatskih parasportaša na kojoj te prati više od 2.000 sljedbenika.

Zahvaljujem Hrvatskom paralimpijskom odboru što je omogućio parasportašima online edukaciju kroz razgovor sa stručnjakom i puno praktičnih savjeta koje ću moći upotrijebiti u komunikaciji putem društvenih mreža.

Što očekuješ od budućnosti?

“Prvo očekujem vratiti se opet u dobru formu i da mi tehnika bude na visini! Nadam se da ćemo uskoro dobiti novi termin za održavanje Europskog paraplivačkog prvenstva koje je odgođeno zbog COVID-a.”

Odgađanje Paralimpijskih igara (PI) za 2021. povećalo je moju šansu za isplivavanje A norme za ovo natjecanje. Da bi sportaš otišao na PI osim norme mora biti u kvoti. To je vrlo težak put. Do igara me čeka i reklasifikacija. Trenutno plivam u klasi S8, SB8, SM8. Prebacivanje u nižu klasu omogućilo bi mi natjecanje s plivačicama koji su fizičkih sposobnosti slične meni i samim time bih povećala šansu za približavanju odličjima na najvećim natjecanjima.

Podijeli:

Ove internetske stranice koriste kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb ‘U redu’ pristajete na korištenje kolačića. Pravila privatnosti

Skip to content