ZAGREB OPEN 2021 – 12. Međunarodno plivačko natjecanje i 2. otvoreno ekipno Prvenstvo Hrvatske 17.-18.7. 2021.

PK Natator je apsolutni pobjednik 2. Ekipnog PH i otvorenog PH u paraplivanju
Na natjecanju su nastupili plivači s tri kontinenta i 9 plivača koji će plivati na paraolimpijskim igrama u Tokiju

Od 17-18.7. 2021. održano je dvodnevno međunarodno natjecanje i WPS klasifikacija za paraplivače, u organizaciji Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Hrvatskog paraplivačkog saveza i u Plivačkog kluba Natator koji je bio i priređivač natjecanja.

Natjecanje je bilo u kalendaru svjetske paraplivačke organizacij i kvalifikacijsko je natjecanje za Paraolimpijske igre u Tokiju, te se održalo uz poštivanje svih epidemiloških mjerama i prema protokolima Svjetske paraplivačke organizacije.

Na natjecanju je nastupilo 9 evidentnih paraolimpjaca koji će plivati u Tokiju: hrvatski predstavnici: plivačica Paula Novina, svjetski prvak i europski viceprvak Dino Sinovčić i Tomi Brajša; Zara Mullooly iz Velike Britanije, , Thelma Bjorg Bjornsdottir s Islanda, Ilija Tadić iz Crne Gore, Katarina Draganov iz Srbije, Sven Znidaršić Svenšek iz Slovenije i Kat Swanepoel iz Južnoafričke Republike.

Prije i tijekom natjecanja, međunarodni klasifikatori WPS -a provodili su posljednju klasifikaciju prije Paraolimpijskih igara. Voditelj međunarodne klasifikacije bila je : gospođa Ruiz Martinez, Eva Maria (ESP)
Međunarodni klasifikatori: gospoda Christiaens, Andre (BEL) – PI Classifier i Stavrou, Spyridon (GRE) – PI Classifier. Tijekom dva i pol dana klasificirano je 6 mladih hrvatskih paraplivača (Jeričević, Kuster, Jelec, Hanžek, Badrov i Mečić) i reklasificirano 3 reprezentativne paraplivača/ice (Petrlić, Knežević i Novina); te 6 stranih paraplivača. Naši mladi plivači stekli su uvjete da njihovi rezultati mogu biti na SRL i da mogu nastupiti na natjecanjima WPS-a. Ove međunarodne klasifikacije dati će značajan zamah hrvatskom paraplivanju u idućem razdoblju jer će povećati broj plivačica i plivača na međunarodnim natjecanjima.

Natjecanje je okupilo 127 plivačica i plivača u 28 timova; 13 hrvatskih, 5 stranih i 10 zemalja: Austrija, Velika Britanija, Island, Crna Gora, Nizozemska, Rusija, Srbija, Južnoafrička Republika , Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

U međunarodnoj konkurenciji 2. otvorenog PH u paraplivanju najuspješniji muški tim bili su plivači iz PK Natator s osvojenih 12 322 boda, drugo mjesto pripalo je PK Cipal iz Splita s 4 344 boda, a treće mjesto Srbiji s 3 720 bodova.

U međunarodnoj konkuenciji najuspješniji ženski tim bile su plivačice PK Natator s osvojenih 9 054 boda, drugo mjesto pripalo je plivačicama iz Velike Britanije s osvojenih
3 057 bodova i treće mjesto HPPS (plivačica Emma Mećić) s osvojenih 2 254 boda.

Najuspješniji muški tim na 2. PH u paraplivanju bili su plivači iz PK Natator, drugo mjesto osvojio je PK Cipal i 3. mjesto PK Jadera. U ženskoj konkurenciji PH, prvo mjesto osvojile s plivačice PK Natator, drugo mjesto HPPS (Emma Mečić) i 3. mjesto PK Vidra s 1 768 bodova.

Na 12. međunarodnom paraplivačkom natjecanju Zagreb Open 2021. PK Natator je osvojio 31 medalju, PK Forca i Tim iz Južnoafričke Republike po 5 medalja.

,,Odlične rezultate na natjecanju ostvarila mlada perspektivna plivačica, hrvatska reprezentativka Emme Mečić iz Nuoto Sport Locano koja je u disciplini 400 metara slobodno isplivala vrijeme koje je bolje od MQS paraolimpijske norme. Naša druga mlada nada Marija Badrov iz PK Natator također je pokazala rezultatski napredak te se nadam njenom i Emminom nastupu na svjetskom prvenstvu iduće godine”, naglasio je izbornik hrvatske paraplivačke reprezentacije Igor Berislavić te se osvrnuo na nastupe hrvatskih paraolimpijaca:

,,Paraolimpijci Dino Sinovčić i Tomi Brajša su se upravo vratili sa napornih priprema u turskoj Antaliji i vidi se da su put i pripreme ostavile traga te su rezultati bili nešto slabiji. h Najmlađa hrvatska paraolimpijka Paula Novina je uz nekoliko osobnih rekorda pokazala da je u izvrsnoj formi. Paraolimpijac Kristijan Vincetić nažalost radi obiteljskih neodgodivih obveza nije mogao nastupiti na ovom natjecanju”.

,,Međunarodnu klasifikaciju smo dobili nakon što je ista otkazana u Grčkoj. Znali smo da je mnogim plivačima kasifikacija uvjet za nastup na POI u Tokiju kao i našoj plivačici Novini. Uložili smo nevjerovane napore da osiguramo uvjete za provedbu iste i omogućimo nastup plivačim na natjecanju te sve uskladimo s varijabilnim epidemiološkim uvjetima. Sportašica i trener iz Južnoafričke Republike proveli su 7 dana u karanteni u Zagrebu da bi nastupili na natjecanju i klasifikaciji što ukazuje koliko je nekim sportašima bilo važno nastupiti na Zagreb OPENU-u.
Zahvaljujemo HZJZ-u koji je 1. dana natjecanja testirao sve natjecatelje i osoblje koje nije imalo covid propusnicu, Uredu za sport i mlade Grada Zagreba, Speedo Hrvatska, Plivalištu Svetice, PK Dubrava, Svjetskoj paraplivačkoj organizaciji (WPS) koja nam je dala povjerenje da organiziramo sve u 3 tjedna za što su inače potrebni mjeseci, HPPS-u i HPO-u. Velika zahvala djelatnicima PK Natator koji su podnjeli najveće opterećenje, istaknula je direktorica natjecanja Ana Sršen i dodala: ,,Čestitamo svim plivačicama i plivačima koji su na natjecanju potvrdili svoj nastup za POI te im želimo uspješan nastup u Tokiju. Čestitke svim pobjednicima Zagreb Open-a. ,,

Fotografije

Live stream

Podijeli:

Ove internetske stranice koriste kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb ‘U redu’ pristajete na korištenje kolačića. Pravila privatnosti

Skip to content